Volkswagen Polo 4 9N с газово е по-добре

Volkswagen Polo 4 9N с газово е по-добре - Газ сервиз, газови инжекциони / уредби София цена

Volkswagen Polo 4 9N с газово е по-добре

Днес ви представяме в поредицата ни от автомобили втора употреба, които препоръчваме – Volkswagen Polo 4 9N.

Автомобила се произвежда от 2002-ра до 2009-та във версии с 3 и 5 врати, като и за някои държави има Classic седан. Този модел е доста по-добър и иновативен за годината си на производство, да не говорим че се предлага и със клиамтроник, двоен дин мултимедия със навигация, ел.седалки, подгрев и други екстри. Известен със стандартното за модела на Polo – евтина поддръжка, качество сравнително нисък разход и …. слабите си мощности, но пък с хубави спирачки. Разликите при Cross Polo е че е малко по-висока и в пружините на окачването, освен дизайна. Относно разхода, не бихме казали че е най-икономичният автомобил на марката, неговите събратя от по-старите генерации бяха определено доста по-икономични.

 

Двигатели:

Бенз.: 1,2 л. със 55 и 65 к.с. – силно не препоръчваме; 1,4 л. със 75 и 86 к.с. като този с 86 е FSI ( той не може на газ 🙁 ) и 100 к.с. – също силно не препоръчваме; 1,6 л. със 101, 125 и 105 к.с  при фейслифт, на фейслифта има и CUP Edition спорт – 1,8 л. със 150 и 180 к.с. и двата мотора са турбо.

Нафта: 1,4 TDI 3 цилиндъра , казват че харчи 3,8 на 100 с чип работи доста добре, 64 к.с. SDI здрав, но тромав и не е икономичен. 1,9 TDI стандартния 100 к.с. и 130 к.с. добре ъврви и е икономичен, здрав и си го знаем от голфчетата.

 

Задължително карайте особено дизеловите със добавка.

Интериорно погледнато повече се доближава до голф и пасат, стандартно износване за кратко време. За ниския си клас автомобил е сравнително модерен с доста екстри. Удобен е за шофиране…. Но отзад при тривратата версия, според нас е по-тясно от старото поло, докато при старото багажника е малък, тук е обратното багажника е по-голям, но отзад е по-тясно. Петвратите версии са по-удобни, не че е по-широко, но мъките с излизането от автомобила го прави „по-голям“ :D.

Volkswagen Polo 4 9N с газово е по-добре - Газ сервиз, газови инжекциони / уредби София цена

Отзад полото прилича доста на познатия Голф 4, а отпред грозна смесица между мерцедес очиларка, мерцедес А и ….поло :D. Е, не е чак толкова грозничко, но…. можеше и по-добре. . Багажника има място и за газова бутилка тип резервна гума пък може и пура бутилка да побере, има място.

Volkswagen Polo 4 9N с газово е по-добре - Газ сервиз, газови инжекциони / уредби София цена

За дизела ви е ясно, този с трите цилиндъра е икономичен, но не очаквайте да лети, докато при 1,9 нещата са ясни от време оно, и силно препоръчваме. Ако карате нормално и той ще е икономичен особено при това леко купе.

Бензиновите освен 1,4 FSI, който освен че не става за газ е и доста некачествен и проблемен мотор, не си взимайте и другите 1,4 или 1,2 двигатели. Не са изобщо по-икономичтни от 1,6 или 1,8 двигателите. Освен ако не сте попаднали на изключително запазен автомобил или направо като нов, тогава все тая, ще изкара дълго време. Почти всички, както казахме без FSI могат с нисък клас газова уредба да работят перфектно, не са капризни и със ниския клас ГИ става и съответно евтина поддръжката на системата.

Идват с 5 и 6 механична степенна скоростна кутия, автоматик с 4 и 5 степени, като не препоръчваме автоматиците, не са качествени и са трудни за поддръжка.

Polo Cross е по-скъпичка, същите модификации и двигатели, но на цената на Golf 5 и дори голфа е по-евтин за същите пари с по-добри модификации. Но, ако желаем да е по-по, добрият избор дори по-добър от Golf 5 е Cup Edition спортягата. Polo Cross е красив и по-добър като за семейна кола. Вие избирайте. Не забравяйте, ако изберете бензинов, да минете през нас 😉


Газ сервиз София – Сервиз за газови уредби, монтаж и продажба на нови газови инжекциони, обикновени газови уредби ( АГУ ), настройка, диагностика и поддръжка.

За контакти: 0897 25 27 27 / гр. София, кв. Горубляне, ул. Павел Красов №24 / office@galivani.bg – газов инжекцион софия     газов инжекцион цена