Toyota Tundra по нашенски с газова уредба

Toyota Tundra по нашенски с газова уредба, газов инжекцион цена софия газ сервиз

Toyota Tundra по нашенски с газова уредба

Днес ви представяме, не толкова евтин автомобил от серията ни за автомобили втора употреба. Този път „камиони“ втора употреба 😀  Toyota Tundra.

Един емблематичен японски дзвЕр, който е много любим и на американците и на европейците, предимно на американците обаче.

Това чудо се предлага в 44 варианта до 5,80 дължина със всякакви модификации, три дължини, три вида кабини и т.н. и т.н. и т.н. Да не забравяме че тоя камион се хвали със здравина и лекота……. ЛЕКОТА, представяте ли си ?! Като за Бг можете да си вземете с подсиленото окачване DRD, така да не ви пука и за по-високите бордюри и моретата в които газим чат пат.

Това наистина е перфектният автомобил за България, освен широката кабина, предлага и голяма товар поносимост с голям обем, до 1 тон ( всички знаем, че при нас може и повече, дори Гинес рекорд да постави ).

За разлика от Ford 150 където спирачките са проблемни, тук това отсъства и дори не са скъпи за поддръжка.  Тойотката се произвежда от 2000-та до днес, фейслифтов модел през 2003-та, първа генерация от 2000-та до 2006-та, втора генерация от 2007-ма до ден днешен. Първите Тундри до 2003-та са имали доста проблеми, както и са били ръждиви, но след това тези проблеми отшумяват, особено във втората генерация.

Отваряме с лекота огромния навес и започваме с двигателите, като тук дизел няма 😉 – V6 23, фейс 270 к.с., 4,7 V8 и 4,6 фейс, най-големия 5,7 V8 381 к.с. Качествени безпроблемни двигатели, няма как да говорим тук за икономия, не си купувате икономична кола, а секси мощен, здрав и корав пикап! НО, абсолютно е помислено и за нас специално 😛 Може преспокойно да се движи с газов инжекцион на газчица и толкова. В сравнение с Pajero, който се води евтин джип, 2 пъти е по-лек от този, като разход дори харчи по-малко от прословутото евтино Pajero ( не е пикап, ного даваме за сравнение, защото е по-лек с по-малък двигател ужким и всичко по-малко ама, гори дори повече ).

Влизаме вътре и …. Попадаме в автомобилен рай. Има жабки за всичко и за всеки, шофьорската страна е леко отделена със прибори насочено и монитор към шофьора. Имате достатъчно екстри, въпреки че някои се оплакват, че нямало…… Ако искате още си купувате луксозната версия.

От вътре имате всички нужни контроли за ходовата част, както всеки всъдеход. Вътре изглежда не толкова широко, но …е, повярвайте с тия 2 метра…. Като освен всъдеход модела попада и в семейната секция, има защита за деца. Озвучение от JBL, хипер яко. Отзад разбира се е тесничко, но въпреки всичко е удобно…. Имате избор от кабини, ако решите да я купите нова. Ако купувате втора ръка, зависи какви пари имате и какв осе предлага в продажба или пък каквото ви се падне.

Отзад пак имате избор за легените или каквото има и се падне. Стандартно са доста широки, както казахме с възможност до 1 тон товар да носи… официално…

Усещането е все едно шофирате лек автомобил, дори авенсиса зиглежда все едно е по-тежък.

Има два вида скоростна кутия, 5 и 6 степенна, като разбира се по-добре е 6, като има и опция за режим на теглене и е подсилена, всичко автомат естествено, задължително добавка за автоматика.

Цените варират около 25 до 100 000 според модификация, лукс, година. Според джоба ви, колкото имате за толкова да си вземете.

Малко хора знаят, че Tundra модел 2007-ма през 2012-та е дърпала 20 километра космическата совалка Endevour, която и днес се намира на същата последна спирка, до където е била дърпана от тойотата, в американски музей или по-скоро Калифорнийския Научен Център, който си има и музей. През 2000-та и 2008-ма е Tundra e била автомобил на годината, а през 2008-ма японската компания отваря два завода в САЩ за този модел и някои други.

Другия уникален рекорд принципно характерен в световна величина за старите Мерцедеси е направен с модел Toyota Tundra от 2007-ма. През 2016-та с такъв автомобил, американецът от Луизиана, Виктор Шепърд е направил рекорд, като е изминал 1 милион километра. Той е закупил автомобила чисто нов и го е притежавал до тогава вече 8-ма година, средно е изминавал около 200 000 километра, посетил е за диагностика и поддръжка своя дилърски сервиз 117 пъти. От Тойота са решили да му дадат награда, същия модел, но производство от 2016-та година с повече модификации, в замяна на неговия автомобил. Като същия е бил разглобен за изследване в лаборатория за да разберат как е издържал толкова много в предвид сервизната му история и колко може още, качество и т.н.

А тази година (2019-та) е обявен същия рекорд от същия дилър на автомобили, от друг собственика Ейрън Морвънт, като е собственик и на същия модел Tundra от 2007-ма, само че TRD версия.

Каквото и да ви говорят, японският американски любимец е за препоръчване пред Ford 150.


Газ Сервиз.нет ЕООД – Газови уредби / инжекциони / газово – продажба, монтаж, сервиз, профилактика. Топ цени и богат над 10 годишен опит. Свържете се с нас сега!

https://gazserviz.net
Тел.: 0897 25 27 27

Адрес на сервиза: гр. София, кв. Горубляне, ул. Павел Красов 24