Toyota Auris конкурента на всички мъници! И газова уредба!

Toyota Auris / И газова уредба инжекцион цена софия

Toyota Auris конкурента на всички мъници! И газова уредба!

Най-обикновения, най-здравия, най-надеждния, най-евтиния, наследника на Toyota Corola и туй е Toyota Auris. Аурата на качеството, спокойствието, икономията и .и .и..и.и.и..и…..ииииииии. Можем да кажем че койотката е пряк конкурент на Opel Corsa, Astra и дори Golf-у.

Toyota Auris / И газова уредба инжекцион цена софия

Королата е един от най-желаните автомобили, но въпрек иче беше здрава и надеждна, вътре е малко….. скучна. А Auris е съвсем различна и още по-желана и търсена и НЕ е скучна.

Води се среден хечбек със 3 или 5 врати, нЕма седан и комби. Произвежда се от 2006-та до 2012-та година. Името Auris означава злато, но може да го приспаднем към нашенски и на Аура 😀

Определено предава не само златното достойнство но и нашенското наричане “Аура“, по-красив и елегантен, доста повече иновации и впрегнати технологии, по-удобен и тЕй нататък. През 2010-та излиза и фейслифт модела, външните промени са по предницата, но има и нови двигатели. Въпреки че старите са достатъчно добри и обезсмислят това, но… има ги и толкова.

Печели награди и е обявен от Декра за най-здравия и най-бавно износващ се автомобил.
Освен всичко е и евтин да си го купите и е ветин да си го поддържате ( ако не вземете дизел де, ама за това по-надолу ), притежава супер здраво окачване. Единствено често за смяна са чат пат, тампоните на някоя щанга отпред но трябва доста километри да е минала пак за да се случи.
Е имайки в предвид нашите пътища, не е невъзможно… Тук и танкове са се чупили…

В сърцето на “Койотката“ има доста модификации, като разновидности на двигатели.
Бенз: 1,3 със 101 к.с.; 1,4 със 97 к.с.; 1,6 със 122 к.с. и 132 к.с.; 1,8 със 134 к.с. и 147 к.с.;
Бензиновите двигатели са изключително здрави и безпроблемни, със верига, малко са муднички по-малките, но няма чупене както се казва. Идеални са и малките и големите за работа, семейство, дама и т.н.
На всичките може да им бъде монтирана газова уредба и разбира се с подходящия газов инжекцион, финансовия разход за гориво ще ви спадне с около 55 процента. Което можете да вложите къде по колата, поддръжка, къде за детето или нещо друго 😉

Дизел: 1,4 със 90 к.с.; 2,0 със 126 к.с. и най-големия е 2,2 177 к.с.
Дизелите са доста проблемни и задължително трябва да минете с добавки, защото….. ( защото….тез червени….. ).
ВЪПРЕКИ, че е са икономични и с кончетата си са доста пъргави, дюзите тук обаче не се ремонтират и сгънели дюза, ремонтчето може да варира между 700 и 1300 лв. Като ходите на оглед, то е ясно че ще работи сигурно, но гледайте турбините под микроскоп, защото сгънели дюзичка, мотора иде у кошу.
Смяната на съединител при дизеляците е много скъпа, варира около 2 000 лв….. Я ПАК ?! Е, на 2,2, но и на другите не е много евтино..
За сметка на това при бензина е ОКОЛО 300 лв. Найс, а ?!

Отиваме към интериора, но преди него срещаме едно хубаво допълнение.
Вратата се отключва с бутонче на дръжката, готино 😉


Вътре конзолата е нова, удобна е въпреки, че е малко странна, може би леко прилича на самолет…. или летяща чиния….
Готино е, свиква се, има си медия, някои са с мултимедия, климатрониче, супер яко и модерно табло, има си автопилот, стартира се с копче.

Минуси – един, само един, много бързо се захъбяват изкуствените кожени детайли, като воланчето, лост и други дреболии.
Седалките са обикновени, но пък са комфортни и удобни. Две жабчици, подлакънтик и т.н.

Бихме препоръчали ако имате възможност да си вземете фейслифта, има повече екстри и изглежда по-добре.

Отзад е просторно, има подлакътник с място за чашчици, супер удобно е и за семесйтово. Седалките могат да падат и да се увеличи така да се каже обема за багаж.


Багажника е средно голям, има място и за бутилката на газовото, може да е и пура и ториод – резервна гума, пак казвам, има място достатъчно.

Скоростни кутии 4 степени автоматик, има и роботизирана версия, механични – 5 и 6 степени.

Като за последно, ще се повторим, че горещо препоръчваме бензиновите двигатели. Ако искате градски икономчиен автомобил, може да си вземете най-малкия, но все пак, повечкото коне на 1,8 са по-добре пък и за… по-висока скорост на магистралата. 😀
Най-добрата новина е че няма какво да се краде от тази кола…., освен цялата, но принципно няма смисъл.