Skoda Octavia VR – Блог за газови уредби / инжекциони

Skoda Octavia VR – Блог за газови уредби / инжекциони

 

Представяме ви Skoda Octavia VR в днешната статия за автомобили втора ръка, които препоръчваме, техните минуси и плюсове, както и понеже уебсайта и дейността и е свързана с газовите уредби, дали може или не на газ.

Octavia VR или т.нар. 3-та генерация е едно страхотно допълнение на т.нар. VAG автомобили, белия лебед, който е стократно по-красив от събратята си в предишните версии. Трета генерация на Шкода е съвсем различна и няма нищо общо с 1 и 2. Новия Шкодилак е по-дълъг с 9 см., с 4,5 см. по-широк, с 9 см. по-голямо междуосие и с цели 102 кг по-лек от преди.

За разлика от старите модели, които бяха с липса на екстри и по-скоро приличаха на бойни другари, тук това вече не е така, грозното пате, както казахме се превърна в красив лебед и е с всичко, което една стандартна кола предлага, като удобства и екстрички, пък да не говорим за по-луксозните изпълнения на модела. Окачването на Octavia-та е като на Golf и Seat, но пък с големина на джантите, почти като на VW Passat. Въпреки „голямата стъпка“, вози комфортно, а при VRS версията имаме по-спортно окачване.

Здрав и евтин за поддръжка, страхотен съвременен с екстри семеен автомобил, това е то Skoda Octavia III.

Двигатели:

Бенз: 1,0 – хахахаха, този няма смисъл да бъде коментиран, не го препоръчваме, изобщо не си помисляйте че е икономичен; 1,2 със 86 и 105 к.с.; 1,4 със 140 к.с. – в чужбина масово е със монтиран газов инжекцион, сравнително икономичен, здрав, но и не много слаб двигател от към мощ; 1,6 със 110 к.с.; 1,8 със 180 к.с.; 2,0 турбо със 220, 230 или 245 к.с. – проблема с горенето на масло при тези двигатели, както и при 1,8, от 2013-та е оправен, въпреки че 2,0 са все още „мис каприз“ и трябва да се пазят, освен ако не си вземете VRS, като там са подсилени и по-здрави. При VRS версиите кончетата на 2,0 са 220, 230 и при фейс лифта има 245 к.с.

Дизел: 1,6 TDI – кон умрел със 90, 105 и 110 к.с., не е икономичен, но е здрав; 2,0 със 140, 150 и 184 к.с. – трябва да се пази както пазите очите си, че са проблемни, слагате си добавки, common rail-а като фръкне дюзата отива в коша, за това пак добавка, скоростите за DSG задължително с добавки, че не са икономични ремонтите.

Вътре си е лукс, вагаджийски стандарт, два вида мултимедия с навигация, малка и голяма, автопилот, асистенция за ленти, седалките при VRS са уникални! Отзад е широко просторничко, нищо общо със старите тесни шкодички, тук е широко и широко, къп холдъти  вратичка за багажника. Багажника е …ами и той е широк, има място за доста, за комби бенз моделите, които могат на газ са облагодетелствани с 610-те литра за багаж, ИМА МЯСТО за голяма бутилка. Хечбек версията е почти колкото комбито голям, губите малко заради свивката.

Движи се доста добре с голямото междуосие, удобно е. При RS версията на семейния автомобил е с добри спирачки и се доближава лекичко до спорта, не очаквайте истински спорт, но все пак за лигавене става.

За поддръжката като на голф, която е евтина, за цената на автомобила, за икономията на двигателя и лукса който е по-добър от на Golf, определено автомобила си заслужава.

В случая, както по стандарт за VAG дизеловите двигатели са по-икономични, въпреки всичко, по-модерните дизелови двигатели според нас е добре да се избягват, защото при тях обикновено повредите са скъпи. Икономия в парични средства ще постигнете и при автомобил с газова уредба, като ще се доближи ( говорим за финансов разход ) и дори ще е по-малко от дизела. За равносметка 2,0 дизел е със среден разход по предписание около 5 на 100, като умножите по 2,60 лв. за литър дизел излиза 13 лв. за 100 километра, а бензиновия еквивалент 2,0 е с разход около 7-9 на 100, със газ, това ще ви излезе около 7 или 9 лв. за 100 км., но дори и по-голям да е разхода, дори и на бензин да я карате, разликата не е фантастична, че да се задължите с дизел, не забравяйте – дизела не е ЕКОлогичен пр иизгарянето си 😉 .

Скоростни кутии, 4 вида – 5 и 6 степ. механична, при дизел да си занете – по-скъп съединител.  Автомати – 6 DSG и 7 DGS, доста по-плавни са, но доста по-чупливи особено 7 степенния.

Цената варира от около 14 000 до 60 000, като за тази цена е най-скъпата версия – Scout която е по-евтина от Ауди и определено по-добра. За предпочитане е върховата версия на Шкода пред тази на Ауди или VW.

Определено тази версия на Шкода надминава Ауди и Леон, по комфорт, удосбвта и други, направо ги прескача и се доближава до Пасат върхова версия и същевременно евтина за поддръжка. Можете да си вземете и за препоръчване е ако имате повече средства или Scout или VRS версиите.


Газ Сервиз.нет ЕООД – Газови уредби / инжекциони / газово – продажба, монтаж, сервиз, профилактика. Топ цени и богат над 10 годишен опит. Свържете се с нас сега!

https://gazserviz.net
Тел.: 0897 25 27 27

Адрес на сервиза: гр. София, кв. Горубляне, ул. Павел Красов 24