Ford f150, може да има газов инжекцион!

Ford f150, може да има газов инжекцион! - Газ Сервиз

Ford f150, може да има газов инжекцион!

Днес представяме Ford F150, освен, че е звяр е и супер качествен пикап и всъдеход.
Избрахме го не случайно, напоследък въпреки че е американски започна да става доста популярен в Европа, както и в България.

Ford серия F, се произвежда от 48-ма година, има няма век, като общо има 13 поколения, а F150 12-то поколение се произвежда от 2009-а, до 2014-а година.

Не знам къде ще го паркирате тоя дългуч с дължина от 5,50 до 6,40, пък да не говорим, че е висок и почти 2 кинта, така де метра и толкова е широк.
Въпреки това световната статистика, казва, че от 81-ва до ден днешен, дори в новото си поколение, се води един от най-продаваните автомобили на планетата. Око него се въртят и Тойота Корола и Гоуфу, но това са други теми.
Говори се, по неофициална статистика, че се продават около 2 автомобила в минута! :О

Ford f150, може да има газов инжекцион! - Газ Сервиз - София

Моделите от F150 нагоре – F250, F350, F450, F50, F650 и т.н. се водят Super Duty, демек това у САшето, така де САЩ, си е лекотоварен камион.
Всъщност от F150 те копират целия преден фасон на модела и така се запазва усещането за американския мускул, само че се управлява вече лекичко, като обикновен лек автомобил, защото и се води такъв.

С каквото и са извеснтни моделите, есествено хипер здравото окачване на Форд си го има. Въпреки че всеки, като чуе за американски автомобил и като цяло такъв тип де, се притеснява кое колко ще струва и че ще е скъпа поддръжката.
Ами…., не е скъпа, кой знае колко много. Всичко вече по сервизите идва от САЩ за 6-10 дни, а повечето консумативи се въртят около една цифричка, 80-тката. Демек, дискове – 80-90 долара, накладни 80-90 долара, 80 долара комплект 2 шарнира, 2 биалетки, 4 накрайника и т.н. Има версия Raptor, но там историята е за друга друга статия 😉

“Узаде“, окачването е като на камион, ресори, амортесьори на шаси….., то не знам какво може да се счупи та да се сменя.
Отпред железата са 6 мм дебели…., еми можете да си ги цепите колкото щете, ако някой ви ядоса.

Сърцето отпреде…, НЯМА ДИЗЕЛ!
Та какви сърца има модела, ами : фейслифта е със 3,5 екобууст V6, 365 к.с. – един от най-бързите, но не може да има газова уредба; V6 3,7 със 302 к.с. от Mustang; 4,6 със 250 к.с. със по два клапана на цилиндър, а със 3 клапана на цилиндър е 300 к.с. версията; 5,0 също от форд мустанг с 360 к.с.; 5,4 със 320 к.с.; 6,2 със 411 к.с., който го слагат и на Raptor.

Може да е смешно, но най-голямата иновация при 12 генерация F150 е именно в двигателите и скоростната кутия, първият супер, хипер, мега икономичен, мощен американски звяр. ЧАК ДА НЕ ПОВЯРВА ЧОВЕК! :О
Да, ама е точно така! Стария Mercedes 124-к гори колкото повечето от тези двигатели! :О

Според нас 5,4 е добър избор и е в средата и на разхода за гориво и на паричния разход за поддръжка и със добра мощност.
И въпреки иновацията за икономията поддръжката е сравнително евтина, да не говорим че има части за тези модели и някои сходни с на други модели и т.н.

Както писахме по-горе, всички освен фейсливтовия със екобууст-а може да им бъде монтиран газов инжекцион, без никакъв проблем. Въпреки, че разхода ще се увеличи с около 7 до 10 процента, конете няма да избягат и все пак ще спестите 55 процента от паричния разход за гориво… А да не говорим, че имаме и опит с модела, можете да разгледате ТУК <== цък.

Данни за разход по каталог, които след тестове смятаме, че са аналогични:

За 3,5 V6

Разход на гориво – градско 13.8 л./100 км.Редактирай тази кола
Разход на гориво – извънградско 10.2 л./100 км.Редактирай тази кола
Разход на гориво – комбиниран 12.4 л./100 км.

За 3,7 V6

Разход на гориво – градско 13.8 л./100 км.Редактирай тази кола
Разход на гориво – извънградско 8.4 л./100 км.Редактирай тази кола
Разход на гориво – комбиниран 11.2 л./100 км.

За 5,0, 5,4 и 6,2 V8

Разход на гориво – градско 13-15.7 л./100 км.Редактирай тази кола
Разход на гориво – извънградско 11.2 л./100 км.Редактирай тази кола
Разход на гориво – комбиниран 13.8 л./100 км.

 

Една от най-яките екстри е, че можете да си го палите от дистанционното, докато слезете от блока или се оправите колата, ще е готова за потегляне 😉 С две натискания, старт и не се отключва колата, няма да се притеснявате, че някой може да седне вътре и да избяга.
С това дистанционно, ако давате колата на жената ( има и рима ), можете да зададете максимална скорост, като ограничение, дори да изберете профил за нагласа на седалките…., абе луксозна машина, няма какво да си говорим.

Отзад на гърловината за да сипете бензин има много обозначения за Е85 ( ами, да ако ви е останал от време УНО, може си го цеднете и сипете, ще тръгне 😉 ), да не говорим, че в гърловината, може да влезе само пистолет за бензин.
В добавка, можем да кажем, че можте да си сложите добавки и да ползвате Хадо масла, все пак и те са американски, та като за кола номер едно, трябва и храна номер едно и хем да се пази от Европейското качество на горивото…., е може би само от Българското 😀 😀 😀

Интериорно погледнато има два варианта, както типично по американски и олдскуул автомат с горни скорости и по средата седалка или нормално разположение по средата с подлакътници и т.н.


Автомобила е добре оборудван, като за луксозен автомобил, минус е че няма възможност за голяма навигация, но има камера за задно виждане с монитор в огледалото, наличен и бутон за промяна на положението на педалите.
Ако е отключен и сте го запалили дистанционно, ако някой седне в автомобила, при опит за потегляне с натискане на педал спирачка за превключване от паркинг към скорост, автомобила угасва директно.
Отзад е широчко, може да се прибират седалките за да се отвори багажно отделение, така да се каже, със закачалки за торби, изобщо, като за пикап е много просторно…, ама и какво няма с дължината на малък бус почти 😀 😀 😀


Американска му работа, гигантизъм болест имат те, ама към автомобилите, иначе и те са като нас обикновени човечета 😀 Или имат комплекс от към други живи работни устройства и за това компенсират с голямо самочуствие в огромен американски автомобил, не се знае ( честно да кажа, нямам такъв комплекс, но бих си купил такъв форд ).

Можете да си вземете с къса задница или дълга, за по-големи товари…, по-добре дългото разбира се 😉
Ваните са покрити със специален слой, който да предпазва от надраскване.

Ford f150, може да има газов инжекцион! - Газ Сервиз - София
Скоростите са 4 и 6 степенни автоматици, като аки теглите нещо над 4 т. има бутон, който да натиснете и автоматика да работи с по-бавни предавки на високи обороти, както сметне той за добре.

Важно е редовно да се подменят свещите, кеото не е скъпо и да се внимава с дюзите, не случайно препоръчахме добавка за тях. При оглед за втора употреба автомобил, се ослушвайте при превключване между първа и втора, да няма удари, слушайте и за виене отзад.

Цените са като да си вземете Х6 BMW……. От 23 000 до към 55 000, като зависи от модификация, година и километри, но си заслужава, много повече от BMW-то, на светлинни години пред него е.