Легендарната Honda може и с газово

Honda Legend - Газ Сервиз София - Wikipedia

Легендарната Honda може и с газово

В тази статия ви представяме един, не толкова популярен автомобил и за съжаление рядко срещан в България Honda Legend. Всъшност, Legend I и II генерация се срещат, като сме виждали доста от 1-ва генерация, но от новия следата е малка, въпреки всички положителни качества, които притежава.
Но може би не е случайно, въпреки че това е Honda, тя не е типична и стандартна, както повечето им автомобили, които са обичани от тинейджърите. И това важи и за модела назад в историята, не само за тази генерация, на която ще наблегнем в тази статия.

Напротив, тя е насочена към по-висок клас, а именно към хора с финес, усет и съшевременно спортен дух когато им скимне, да зашиват усти и да отварят очите на другите.
Това е най-луксозният модел на хонда, а освен че се равнява с Mercedes и BMW лимузини е освен другото и на супер достъпна цена.
А пък да не говорим, че и поддръжката и е доста по-евтина. Но за тази ниска цена получавате супер лукс и пълен с екстри от лимузина, автомобил. Страшно много опции за сигурност, взимате и супер качество и надеждност.

Именно всичко това я прави една страхотна и уникална легенда, истинска легенда! Автомобил, който трябва да имате определено. Японецът в който няма проблеми, и е перфектен!

В тази статия ще ни е много лесно да ви разкажем за този автомобил, зашото…. той се ражда само в една модификация ( исторически също винаги е било така ), като двигател и освен всичко, я взимате със ….всички есктри.

Четвърта генерация на Honda Legend се произвежда от 2004-та до 2008-ма година, през 2008-ма излиза фейслифта и се произвежда до 2012-та година.
След това излзиа уж и 5-та генерация, която…, реално си е същата със съвсеееем леко пипнати неща тук и там, но нищо ново. Ами, че то няма какво да и се променя, те всички си я харесват така и не искат друго. Единствената по-генерална промяна е хибридната версия.

Целия мозък на японците е изсипан в тази “Легенда“, като са направили топ автомобил, малко по-голям от BMW 5 и Е класа, Леко не и достига за S класа, но в същото време е лимузина със екстри като на S класа, BMW7, Audi A8…

Няма въздух, няма масло, няма регулируемо окачване, съвсем обикновено окачване работещо безотказно и вози перфектно.
Комплект накладки е 120 лв., 180 лв. дискове, въобще евтина поддръжка. Няма от какво да се притеснявате, надеждна, красива, здрава и супер луксозна!

Фейслифта който излзиа от 2008-ма се произвежда до към 2011-та, след това само за Америка. Трудно откриваем и още по-рядък този фейслифт, надяваме се все повече хора да внесът / закупят, защото този автомобил, наистина си заслужава парите.

Модела е снабден със най-съвременни технологии за времето си, то и сега са същите в общи линии, като изключим че самоуправляващите се електрички бият всички ( даже и рима има 😀 ).
Една от високо оценяваните екстри за сигурност е, че при сблъсък с обект / пешеходец, капака се изхвърля автоматично леко нагоре, за да омекоти удара. Като цяло автомобила така да се каже и “вижда“ обектите пред себе си и ви предупреждава за всяка опасност, а при катастрофа, изхвърля буквално дивгателя назад, под автомобила за да ви опази здрави.

Стигаме до предния капак….., както казахме, то няма много какво да се каже.
Ами познайте какво, оп VITEC-чеее, на всеки познатото любимо ви(с)текче, в общи линии всеки хондаЖия знае за какво иде реч 😉 Ако не знаете, да не разправяме подробно, потърсете в интернет VITEC думичката и четете.
Малко послъгахме, тъй като всъщност са ДВА сходни двигателя, като втория излиза при фейслифта: стандартния 3,5 V6 295 к.с., фейслифтовия 3,7 V6 295 к.с.
Без проблеми можем да им сложим газов инжекцион, тук зависи и от това как вие смятате да ползвате автомобила. При спортните любители може да се допълни за повече издръжливост и система за допълнително “омазгочване“ със масълце, тъй като двигателят е фин.
Знаете си за всички ВИТЕци, че във високите обороти, обичват да си похапват и масълце, защото така искат.
Добре е за да съхраните повече двигателя си, да използвате добавка, не фрапантно и без нея, но защо пък не, не са скъпи. Има супер добри добавки за по 20 лв.
И задължително слагайте на тази кола, хубаво и качествено масло, ама задължително!

Започваме да гледаме отвътре, пълна е с екстри, които ги има в лимузини и в автомобили само при поръчка, да ама тук си го има фабрично фулл всичко.
Има огромен дисплей, навигация, всичко, автомтатично ел. регулиране на волана при вкарване на ключа, смяна на скорости дори от волана и други.
Отзад, не е толкова широка…. Ами те, япончетата са си дребни, но пък си има лимузински екстри, подлакътници, щорички, обдухване и т..н и т.н.

Багажника е сравнително нормален, като на повечето автомобили, бих казал че достатъчен за този клас.
Можете да си сложите газовата бутилка или на мястото на резервната или отзад с права бутилка тип пура, има място, няма проблеми 😉

Едно от предимствата в тази кола е друга опция за сигурността, Night Vision ( не помня точно наименованието ), вижда обекти вечерно време и съобщава на дисплея, като цяло всякаква помощ за нощно шофиране.
Предлага се с 5 и 6 степенни автоматични или механични скоростни кутии.
Средното обслужване, като си вземете този автомобил като за пръв път е добре да вложите около 2 000 лв., за да сте спокойни.
Налична е и 4х4 система, кято е и уникална за времето си тъй като може да прехвърля различни мощности сама по мостовете с различно съотношение.

Ценовия и диапазон е от 10 до 20 000 лв плюс. Гледайте да закупувате автомобила от човек, който го е обгрижвал, а не от каруцар, защото както е здрава и надеждна, ако не е поддържана, както при всяка една кола може да ви докара и ада на главата. Много е важно да проверявате отзад при форсиране да няма синкав / тъмно сив дим, тъй като това, означава че ще последва един много неприятен и скъп ремонт, като означава и че автомобила не е пазен и има проблемен мотор в последствие от неправилна употрена и поддръжка.

Малкия недостатък на върха на този лукс е само един, че малкият дисплей за климатроника над навигацията е малко проблемен, но не му се стряскайте толкова, оправя се и не толкова скъпо, пък може и така да си бръмка, да не ви дреме.
Автомобила е идеален за бизнес, а освен това, като ви падне пердето можете да настъпите с почти 300 к.с. по асфалта, лукс, комфорт или дори за семеен автомобил.
С газовия инжекцион, който можем да ви монтираме, ще спестите и пчоти 55 процента от финансовия разход за гориво.

Разхода на гориво няма да се промени, нито пък ще има загуба на конските сили. Свържете се с нашия газ сервиз сега!
Градско харчи около 15 на 100, извънградско – 8, комбинирано около 10 литра, което я прави и сравнително икономична за класа в който е.


Газ Сервиз – вашият икономичен и верен избор. Обещаващ 50 % по-малко изразходени финанзи за гориво, качествена работа и продукти. Изберете ни сега!

📞 0897 25 27 27

ГАЗОВИ ИНЖЕКЦИОНИ, ГАЗОВИ УРЕДБИ

Намираме се в гр. София на ул. Павел Красов 22 !