Време е за олдскул ( още не ) Mercedes W210

Време е за олдскул ( още не ) Mercedes W210

Време е за олдскул ( още не ) Mercedes W210

Ама я стига с тия нови талиги, да преминем към нещо здраво. Най-здравата и желана кола на балканите, както през 90-те, така и все още до ден днешен…. Защо ли ?!

Защото можете да си я купите на цената на 124, по-нова е, сто процента милионник, но за сметка на това евтинко ( това не важи за всички модели, особено AMG версията разбира се … 😉 ).

Днес ще ви представим един дЕдо, не точно ( аз все още си мисля, че сме 2005-а и е само на 10, да ама вече 25 ), Mercedes E W210. Както знаем, E клас се води още от 94-та, но разликата е в това, че въпреки всичко все още си носи духа и двигател на 124, последните приличащи на 124 модели, вече носят нвоите двигатели, които го има и във w210. Решихме не да преоткриваме Америка, а просто да ви припомним за истинското качество, разбира се, надали някога вече, не само този модел, ще бъдат по-здрави от 123 и 124, но…. Все пак за да е малко по-модерно, въпреки че не е може да се говори за особена икономия, този вариант е много добър.

W210 навлиза около края на 95-а и се произвежда до 2002-ра година. Води се средно луксозен клас автомобил, който се изпозлва от всякакив хора. Произвежда се…., знаете в 2 варианта, седан и комби. Но много произведени, както знаете има и катафалки, линейки, полицейски автомобили, таксита и други талиги. Катафалките, са супер скъпи….. освен ако нямате бизнес, не си купувайте, знаете защо. Ще се возим там някой друг ден… През 96-та е избран за автомобил на годината, а през 99-та излзиа фейслифт модела, като разликата в него е някой друг фар, решетки, фарчета и много любимите за кражби, мигачи в огледалата и до ден днешен :D.

Окачването на Мерц-а като цяло си е здраво, знаете си. Този модел е снабден само със въздушно окачване и на пук на всезнайковците, казваме че е здраво, освен ако предишния не я е позлвал, като тежкотоварна джипка У полето… Стандартно комфортна и мека возия, като тук зависи и с какви джанти ще сте, ние съветване да позлвате 16 цолови, за да сте наистина по течението.

Докато говорихме за плюсовете, ще кажем и минуси сега. Този модел се води за един от най-несполучливите от към корозия на тенекиите. Всъщност е със едно от най-некачествените купета, може да се сравни с Opel преспокойно. За съжаление е така, особено при немски и австрийски автомобили или като цяло неподдържани. Много трудно се намират запазени автомобили, бихме казали пчоти невъзможно, все пак има де. Трябва да сте предпазливи при ремонтирани / възстановявани автомобили, за качеството на работа, защото често автокъщите не плащат за добра работа, а си намират баш маскари, ааа такова, майстори да свършат работата като за без пари и малко прилича на зидаро-мазач работа, тук таме някой парцал и други разни вещерски магии с които псоле да си биете главата в стената. Трудно се намират качествено ремонтирани автомобили, внимавайте по автокъщите и задължително викайте бричка.ком за съвет и помощ или приятел със нужните знания за да не сбъркате. А шансът да не е пребоядисвана, дори и от германия е толкова малък, че няма на къде…

 

Двигателите, както винаги са един тир модели.

Бензиновите са 4, 6 и 8 цилиднрови, кои със компресор, кои без, от 100 плюс коне, до 200 к.с.

Шест цилиднровите имат редови и V образни до 220 к.с.; осем цилиндровите са от 275 до 400 к.с., има си и AMG 5,5; E50 и тЕй нататъчи.

Всички си знаем, а  тези които не, да четът, че всички носят на газ, със подходящия газов инжекцион, който не е задължително да е от скъпите, дори ще свали разхода на гориво, а не само спестените 50 процента пара от по-евтиното гориво. Не се притеснявайте, да додйете при нас, ако искате да минете на газ. Имаше и рима дори  😉

Не бихме казали, че са от най-икономичните, всъщност икономичен от 2,0 до 3,0, но кат оцяло са си бензиноядчета и то капризни. Трябва да внимавате с инсталацията, когато отидете на оглед за втора употреба автомобил, дори и да е от приятел, защото проблемите са безброй от там. Осмачетата са си скъпички за поддръжка, но все още много търсени и харесвани, дори и от младежите. Не е задължително, да си чичарски настроен, може и младеж да си ( и аз съм младеж ).

Возията обаче, както и на старите, така и на този модел си е уникална, приятна, изискана и и и и.и .и. .и …………….. Просто кораб. Не могат да се сравнят с BMW от същия клас, тези определено са по-луксозни и по-удобни, но с по-малко коне, докато при BMW, по-леки, по-бързи, повече ядът, по-твърди, но спортни. Този автомобил, не е направен за спорт или надбягване с времето, а за лежерно спокойствие, релакс и удоволствие от шофирането.

Дизеловите са 4, 5 и 6 цилиднрови от цели 87 к.с., до 200 к.с. Ако искате здрав, надежден КАТЪР, е туй е за вас! Става и за село и за караванката да си дърпате. Само да ви кажа, единствените икономични дизелови мотори, които са и с нормални коне под капака, които да са надеждни са 2,5 и 2,9, като последния е по0здрав от всички. Всичко надолЕ е умрел кон от всякъде, гори, арчи и не се движи…. Ама и то е здраво де. Често в сайтовете за обяви, се срещат такива, дето са били карани за всякакив поводи, виждал съм и такъв на къра пълен със зелки ( без майтап ) и дърва. Но за да сте икономични, определено бензиновия двигател и едно идване до Газ Сервиз Нет ( при нас демек ) и сте царе 😉

Препоръчваме да с ивземете подходящи добавки за консервация на двигателя, малко повишаване на компресията и промивка на мотора, дюзи и т.н. Консултирайте се за тези неща с подходящите хора, за да не стане беля! Не всички добавки са полезни.

Интериора дори в днешно време изглежда луксозен, има си всички есктри стандартно ел.пакетчета, рибка ключе ( дето са скъпичкииии ), климатичета и други. Абрее…. Mercedes, няма смисъл да се обсъжда.

Скоростните кутии са 2 вида, 5 и 6 механична или 4 и 5 автоматична, като знаете. Автоматика се чупи, само ако автомбила не е поддържан, бил е ползван за офроуд и каране на дърва или нещо друго инак са кучи марка.

В момента варират от 1500 лв. ( подминавате директ такива дръгляци ) до 15 000 лв AMG версиите. Препоръчваме да се ориентирате в диапазона над 3 000 лв. Най-добре да сте я взели от чужбина, за да и видите оригиналнот осъстояние, не че и те не правят вече шмекерии, но по-малко могат да скриват. Ако ще я купувате от България, най-добре си водете с вас компетентен “орган“, че да не стане резил. Поддръжката е евтина, долу горе на цената на голф, ауди и BMW, НО все пак това е Mercedes, има и по-скъпи неща.

Два варианта на задвиждване, задно и 4matic. Проблеми при 4matic-a няма, но въпреки всичко е по-скъп за поддръжка и не ви съветваме, освен ако нямате нужда от това.